Doki süti a kenyerünket

megjelent: Belváros-Ligetváros Független lapja, 2022. április 21.

Doki süti a kenyerünket
Dr. Nagy Károly 33. éve dolgozik a Hold utcai rendelő háziorvosaként. Néhany évvel ezelőtt azonban kitanulta a pék szakmát is és a szomszédos kerületben nyitott egy pékséget, ahol kenyerek, kiflik, kalácsok, bagettek és más finomságok várják a betérőket.

– Orvosként hogy jutott eszébe, hogy pék is legyen?
– 12 évvel ezelőtt morzsalékos, rossz minőségű kenyeret lehetett kapni az üzletekben. Úgy gondoltam, ennél csak jobbat lehet sütni otthon. Képeztem magam, szakkönyveket vásároltam, az interneten tájékozódtam. A kezdeti sikertelenség után rátaláltam a kovászos technikára. Attól kezdve kenyereim egyre jobbak lettek.
– Otthonsütéssel kezdte, hogy alakult tovább?
– A családomnak, barátoknak nagyon ízlett, kértek, hogy süssek újra és újra. 2015-ben és 2016-ban
indultam a Kenyérlelke Fesztiválon és az 'Otthonsütők versenyén' az egyik kategóriában győztem. Sokan mondták, ha ilyen jól megy, miért nem nyitok pékséget. Jelentkeztem pék tanulónak egy kepzőhelyre. Egy éven keresztül szombatonként az iskolapadban ültem, éjszakán- ként péksegédkent dolgoztam különböző kézműves pékségekben. 2016-ban pék szakvizsgát tettem.
– Az otthonsütéstől hogy jutott el a pékségig?
– Na igen! Rengeteg saját munkával, anyagi ráfordítással, kompromisszumokkal két és fél év alatt építettük meg feleségemmel pékmühelyünket a hozza tartozó kis bolttal. 2019. május 1-én, a munka ünnepén nyitottunk.
– Mi kell a jó kenyérhez?
– A jó kenyerhez csak 3 dolog kell. Liszt, víz és só. Persze a kovász, ami végső soron liszt és víz. A kovászt a környezetünkben jelen lévő mikroorganizmusok hozzak létre. De amitől igazán jó lesz, az a kenyér lelke. Ezt a pék adja hozzá a gondoskodásával, a kovászának az óvásával, dédelgetésével munkafolyamatok során nagy odafigyeléssel, tiszta körülményekkel. Mindez igen hosszú, gyakran 14-16 órás munkafolyamat, melyet nem lehet kiváltani állagjavítókkal, különféle mesterséges gyorsító anyagokkal. Abból csak silány termék tud születni.
– Hajnalban pék, nappal orvos. Nem fáradt?
– Igen. Nappal orvos. A háziorvoslás mellett belgyógyászat, üzemorvos magánrendelest folytatok. A pék munkát és az üzlettel járó szervezést szabadidőmben szinte hobbiként végzem. Szeretem csinálni, talán ezért nem fáraszt. Természetesen néhány órát alvással is töltök.
– Betegei is a vásárlói között vannak? Mit keresnek a vevők leginkább?
– Igen. Újsagcikkekből, TV riportokból hírét vették és sokan felkeresik üzletünket. Kb. 20-25 fajta kenyerünk van szezonálisan, de 15 folyamatosan napi szinten készül. Emellett számos édes és sós péksüteményt is előállítunk. Mindenhez csak természetes alapanyagokat használunk. A vasárlók a klasszikus kovászos fél-barna kenyereket keresik legjobban.